• Tips voor zorgpersoneel: Wat te doen bij droge handen of handeczeem?

  Door de extra hygiënemaatregelen die wij moeten hanteren om veilig te kunnen werken in deze COVID-19 crisis, wordt er veel gevraagd van onze handen. Veelvuldig wassen en desinfecteren van je handen is noodzakelijk, maar kan leiden tot een droge huid of zelfs ernstig handeczeem.

  De collega’s van de afdeling Dermatologie hebben daarom deze adviezen opgesteld en ze bieden je de mogelijkheid tot een consult.

  Hoe herken je of je handeczeem hebt? Je huid is droog, rood en geïrriteerd en kan een jeukend of trekkend gevoel geven. Daarnaast kunnen er kloofjes of blaasjes aanwezig zijn. De klachten beginnen vaak op je handruggen, tussen je vingers of op je vingertoppen.

  Wat kun je hiertegen doen?
  Gebruik regelmatig een vette handcrème om de klachten tegen gaan. Zorgmedewerkers met eczeem of die in de wintermaanden snel droge handen hebben, raden wij aan preventief een vette handcrème smeren. Op veel afdelingen zal handcrème ter beschikking worden gesteld. Wanneer je thuis bent, probeer dan je handen zo veel mogelijk te ontzien door handschoenen aan te trekken bij huishoudelijke taken met watercontact. Smeer ook dan je handen regelmatig in met een vette handcrème (verkrijgbaar bij apotheker en drogist).

  En wat als dit onvoldoende is?
  Als je ondanks het smeren met een vette handcrème klachten blijft houden die je hinderen in het uitoefenen van je werkzaamheden in de zorg, neem dan contact op met de collega’s van de afdeling Dermatologie. Zij bieden je een consult (al dan niet op afstand) met directe adviezen over de voor jou beste behandeling.

  Consult aanvragen?
  Bel voor een afspraak naar 020 624 98 88 of stuur een email naar info@parkstadklinieken.nl.