De dermatologen van Parkstad Klinieken behandelen nagenoeg alle voorkomende huidproblemen, onder meer:

Acne

Wat is acne?

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven in de weg kan zitten. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Hoe wordt acne behandeld?

Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne "rustig" wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart. Bij de behandeling heeft men de keuze uit diverse middelen die op verschillende manieren werken. 

Tijdens het eerste consult bij de dermatoloog wordt de behandelmethode bepaald. 

Allergische aandoeningen

Wat is een allergische aandoening?

De medische term 'allergie' is een samenvoeging van de griekse woorden 'allos', dat 'veranderd' betekent en 'ergos', dat 'reactie' betekent. Een allergische reactie wordt omschreven als een veranderde wijze van reageren van het afweersysteem op onschuldige stoffen, afkomstig van buiten het menselijk lichaam, die het afweersysteem ten onrechte als gevaarlijk beschouwt. Het afweersysteem zorgt er onder normale omstandigheden voor dat lichaamsvreemde en mogelijk ziekteverwekkkende organismen die ons lichaam binnendringen (bijvoorbeeld bacteriën en virussen), worden opgeruimd. Bij een allergische reactie is het afweersysteem dus ontspoord. We spreken pas van een allergie, als de betreffende onschuldige stof (genaamd het allergeen), een reactie van het menselijk afweersysteem veroorzaakt die leidt tot lichamelijke klachten zoals bijvoobeeld galbulten of hooikoorts.

Hoe wordt een allergische aandoening behandeld?

Op deze vraag is geen pasklaar antwoord te geven. De behandelmethode is volledig afhankelijk van de allergische reactie en de uitwerking daarvan op de huid. Hoewel er veel verschillende allergische aandoeningen bestaan, zal de dermatoloog de meeste hiervan snel herkennen. Behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanbrengen van een zalf, welke door de dermatoloog speciaal voor uw huid wordt samengesteld. Omdat ze zalf speciaal voor u wordt gemaakt,hoeven er doorgaans een stuk minder hormonen aan de zalf te worden toegevoegd. 

Alopecia areata

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is een huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. De kale plekken zijn in de regel rond of ovaal van vorm. Alopecia areata kan beperkt blijven tot de hoofdhuid, maar soms ook elders op het lichaam voorkomen.

Hoe wordt alopecia areata behandeld?

Alopecia Areata wordt vaak behandeld met corticosteroïden. Dit zijn hormonen die het lichaam ook zelf aanmaakt. Corticosteroïden beïnvloeden het afweersysteem. Door behandeling met corticosteroïden wordt geprobeerd de abnormale afweerreactie in de kale plekken te onderdrukken. De behandeling met corticosteroïden is niet altijd succesvol. De behandeling is het meest effectief indien het corticosteroïd in de kale plekken wordt ingespoten. Dat kan worden gedaan met een injectienaald. Deze behandeling wordt alleen toegepast bij kleine kale plekken. Enkele weken na de behandeling beginnen de haren vaak weer te groeien. Het kan nodig zijn deze behandeling enkele malen te herhalen. Als gevolg van deze behandeling kan de huid plaatselijk dunner worden, maar dat herstelt zich meestal na enige tijd. Men kan corticosteroïden ook als zalf, crème of lotion op de huid aanbrengen, maar deze behandeling is weinig werkzaam.

Couperose

Wat is couperose?

Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Hoe wordt couperose behandeld?

Couperose kan effectief worden behandeld met speciale laserapparatuur. De behandeling kan zonder verdoving worden uitgevoerd en duurt gemiddeld vijftien tot dertig minuten. Voor een optimaal resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig om de couperose te verwijderen.

Eczeem

Wat is eczeem?

Bij contacteczeem krijgt u uitslag op uw huid (eczeem) door contact met bepaalde stoffen.

Er zijn twee soorten contacteczeem:

- allergisch contacteczeem
- irritatief contacteczeem

Soms kunnen deze twee soorten contacteczeem ook allebei tegelijk voorkomen.

Allergisch contacteczeem
Bij allergisch contacteczeem is de oorzaak van het eczeem een ‘allergische reactie’ voor een bepaalde stof. U krijgt dit alleen als u door een eerder huidcontact met een bepaalde stof allergisch bent geworden voor die stof. Deze stof noemt men een ‘allergeen’. Bent u eenmaal allergisch, dan is een klein beetje allergeen al genoeg om huidklachten te krijgen. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

Irritatief contacteczeem
Bij irritatief contacteczeem krijgt u eczeem door irritatie, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Daarom kan iedereen irritatief contacteczeem krijgen. Wel zal de irritatie bij de een eerder ontstaan dan bij de ander. Bij veel contact met water zal het eczeem sneller ontstaan en ernstiger zijn. Het gaat hier dus niet om een allergische reactie.

Hoe wordt eczeem behandeld?

Behandeling van het eczeem kan plaatsvinden met crèmes op basis van corticosteroïden (hormoonzalf). Bij uitgebreid en ernstig eczeem is soms een behandeling met corticosteroïdtabletten nodig om het eczeem tot rust te brengen.

Bij Parkstad Klinieken worden de crèmes voor de behandeling speciaal afgestemd op uw huid. Hierdoor hoeven er doorgaans minder hormonen aan de crème te worden toegevoegd dan bij standaard crèmes het geval is. 

Huidkanker

De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

• Basaalcelcarcinoom
• Plaveiselcelcarcinoom
• Melanoom

Lees meer over Basaalcelcarcinoom

Lees meer over Plaveiselcelcarcinoom

Lees meer over Melanoom

Voor patiënten met de diagnose melanoom bestaat er ook een patiëntenvereniging.

Moedervlekken

Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo’n 25. De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus (naevocellularis). Naast normale, goedaardige moedervlekken bestaan er nog onrustige dysplastische/atypische) moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken (melanomen).

Hoe worden moedervlekken behandeld?

Een goedaardige moedervlek is een normaal verschijnsel en geen ziekelijke/abnormale afwijking en hoeft dus ook niet behandeld te worden. Soms wil men uit cosmetisch oogpunt een moedervlek laten verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Het meest wordt toegepast wegsnijden (excisie) of wegbranden (elektrocoagulatie). Indien er ook maar de geringste verdenking op melanoom (kwaadaardige moedervlek) bestaat, zal de moedervlek worden weggesneden en microscopisch worden onderzocht.

Netelroos

Wat is netelroos?

Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd. De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen. Netelroos komt veel voor.

 

Open been

Wat is een ulcus cruris venosum (open been)?

Een ulcus cruris venosum heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris betekent scheenbeen. Venosum komt van het woord venen = aders. Een ulcus cruris komt voor bij ongeveer twee op de honderd mensen, meestal ouderen.

Hoe wordt een open been behandeld?

Bij verdenking van een bacterie in de wond zal een zalf voorgeschreven worden met antibiotica. Indien nodig wordt er een antibiotica kuur voorgeschreven. Indien er vocht (oedeem) in het been zit dan zal het been gezwachteld moeten worden. Als het vocht uit het been vandaan is, zal het open been genezen. Er bestaat een kleine kans dat u allergisch reageert op de antibiotica of op de aan te brengen zalf. Indien dit zich voordoet dient u contact op te nemen met de praktijk.

Aanleggen van een speciaal verband (zwachtel of verbandkous). Dit verband wordt vanaf de voet tot aan de knie aangelegd. Hierdoor wordt het oedeem minder. De zwachtels worden meestal 1 tot 3 keer per week vervangen. De totale duur van de deze behandeling is enkele weken tot maanden. Het verband kan strak zitten. Dit is normaal. Het vocht moet namelijk uit het been. Het is maar zelden nodig het verband zelf te verwijderen. Als u benauwd wordt of veel pijn krijgt, mag u het verband wel verwijderen.

Nadat het open been genezen is, is het vaak nodig om overdag een speciale elastische kous te gaan dragen. Dit moet voorkomen dat er opnieuw een open been ontstaat. Uw arts zal dit met u bespreken.

Psoriasis

Wat is psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben psoriasis. Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk vernieuwd: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is van genetische aard.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Psoriasis komt in heel veel verschillende vormen voor en kan ook op veel verschillende manieren worden behandeld. Hoewel psoriasis niet te genezen is, kunnen de klachten wel goed behandeld worden. Psoriasis kan uitwendig behandeld worden met een crème, zalf of lotions. Ook kunt u tabletten of injecties voorgeschreven krijgen. Een derde behandelmogelijkheid is lichttherapie. De dermatoloog stelt vast welke behandelmethode voor u het meest geschikt is.

Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De 4 belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Oogafwijkingen komen veelvuldig voor bij rosacea en deze kunnen variëren van mild tot ernstig. De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

Hoe wordt rosacea behandeld?

Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt eerst gekozen voor uitwendige behandeling met een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt, wordt een behandeling met tabletten toegevoegd. Ernstige rosacea wordt direct met zowel tabletten als met uitwendige therapie behandeld.

SOA

Wat is een SOA?

SOA is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa hebben ernstige gevolgen, als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste soa gemakkelijk te genezen. Soa zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven. Voorbeelden van soa zijn: hiv, het virus dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis.

Hoe wordt een SOA behandeld?

Op deze vraag is geen pasklaar antwoord te geven. De behandelmethode is volledig afhankelijk van het type SOA. Hoewel er veel verschillende SOA's bestaan, zal de dermatoloog de meeste hiervan snel herkennen. 

Vitiligo

Wat is vitiligo?

Bij vitiligo heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan. De meeste mensen krijgen vitiligo voor hun 30ste jaar. Ongeveer 1 op de honderd mensen heeft vitiligo.

Hoe wordt vitiligo behandeld?

Er is geen enkele behandeling die altijd werkt. De meeste behandelingen werken bij ongeveer de helft van de mensen. Dit hangt ook af waar de vitiligo op het lichaam zit. Plekken in het gezicht reageren vaak beter op behandeling dan plekken op de handen en voeten. Haren op de huid groeien uit haarzakjes. In deze haarzakjes zitten de meeste pigmentcellen. Daarom zie je vaak dat als vitiligo herstelt er rond de haren weer pigment verschijnt. Dit is zichtbaar als bruine stipjes in de witte huid. Als de haren in een vitiligoplek wit zijn, krijgen die vrijwel nooit spontaan weer kleur. De behandelingen duren meestal lang. Van de meeste behandelingen is niet bekend of het teruggekeerde pigment blijft bestaan na het stoppen van de behandeling. U hoeft de vitiligo niet te behandelen. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen behandeling te starten. Mocht u wel graag behandeld willen worden, dan zijn er verschillende mogelijkheden. 

Voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Hierdoor ontstaan schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode en schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan. De populaire benaming van de aandoening is zwemmerseczeem. Dit suggereert ten onrechte dat het een vorm van eczeem is en dat het alleen door zwemmen wordt veroorzaakt. Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van. Het komt vooral bij volwassenen voor. Behalve aan de voeten kunnen schimmels ook op andere plaatsen de huid infecteren. Vaak ontstaan dan afwijkingen die bekend staan als ringworm. Dat zijn zich uitbreidende, rode en schilfe¬rende plekken die in het midden vanzelf weer genezen, waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Ringworm komt veel minder vaak voor dan voetschimmel. 

Hoe wordt voetschimmel behandeld?

In het algemeen wordt een voetschimmel behandeld met een crème, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Deze crème moet één- of tweemaal per dag worden aangebracht op de huidafwijkingen. Men dient deze behandeling nog twee weken voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen. Daarnaast kan een poeder worden voorgeschreven, waarin een anti-schimmelmiddel is verwerkt. Dit poeder kan op de voeten en in de sokken en schoenen worden gestrooid. Bij ernstige of hardnekkige infecties – en zeker bij schimmelnagels – is inwendige behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. 

Wondroos

Wat is wondroos?

Wondroos is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Wondroos komt het meest voor aan de benen. Dit gaat veelal gepaard met koorts, pijn en een algeheel gevoel van ziek zijn. Wondroos wordt ook wel belroos, erysipelas of cellulitis genoemd. Eigenlijk zijn cellulitis en erysipelas niet helemaal hetzelfde. Het onderscheid hiertussen is vaak moeilijk te maken. In deze folder wordt hier niet verder op ingegaan. Cellulitis moet niet verward worden met de bekende ‘sinaasappelhuid’ van de bovenbenen van vrouwen, dat heet namelijk officieel ‘cellulite’.

Hoe wordt wondroos behandeld?

Wondroos wordt altijd behandeld met antibioticum, Daarnaast wordt vaak pijnstilling voorgeschreven. Afhankelijk van de ernst van de wondroos, uw leeftijd en reeds bestaande ziektes zal uw arts besluiten u thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen. Bij die afweging zal uw arts zich laten leiden door hoe u reageert op de ingestelde behandeling en de risicofactoren op een afwijkend beloop. Het is van belang dat u bij verergering of het slikken van antibiotica niet goed lukt door overgeven, aan de bel trekt. Ook zal uw arts kijken of het wondje waardoor de bacterie in de huid gekomen is, behandeld moet worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje. Het is de ervaring van veel dermatologen dat zwachtelen bij zwelling door oedeem in de acute fase van wondroos aan een been de pijn verlicht, de genezing bespoedigt en kan voorkomen dat het terugkomt.

Wratten

Wat zijn wratten?

Wratten zijn meestal verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid met een ruw oppervlak. De medische benaming is verruca. Meestal zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig. Voorkeursplaatsen zijn de handen en voeten. Wratten komen veel voor, met name bij kinderen en jongvolwassenen.

Hoe worden wratten behandeld?

Afhankelijk van het soort wrat, de plaats van de wrat en de ernst van de wrat zijn diverse behandelingen mogelijk:

  • Aanstippen met vloeistof of zalf
  • Bevriezing met vloeibare stikstof
  • Laserbehandeling